În industria IT, și în special în componenta de software a acesteia, resursa cea mai importantă este resursa umană.

Inteligența, creativitatea, adaptabilitatea și viziunea sunt ingredientele cele mai importante care generează succesul în crearea de software. Pe lângă cunoștiințele tehnice de gestionare a diferitelor limbaje de programare.

Așa că principala preocupare a statului ar trebui să fie, în acest sector, stimularea continuă a învățământului de profil, pentru a putea exista permanent resursă umană care să răspundă tot mai bine caracteristicilor de mai sus.

Prin modul în care guvenul acordă ajutoarele de stat ca cele descrise aici1 se pot determina următoarele concluzii:

  • statul nu sprijină antreprenoriatul local care să asigure dezvoltare durabilă, într-o industrie unde resursa primară-inteligența- încă există gratis. Ar trebui sprijinită crearea de companii locale, mici și mijlocii de producție de software sau servicii asociate.
  • statul exportă spre companii multinaționale o parte a taxelor plătite și de către IMM-urile locale. Multinaționalele de fapt cumpără pe banii statului forță de muncă a cărei utilizare folosește la crearea de produse/servicii ce se exportă, spre beneficiul strict al companiei. De multe ori înregistrate ca grupuri/holdinguri în paradisuri fiscale.
  • se creează locuri de muncă în corporații care azi sunt iar mâine nu mai sunt localizate parțial/local în țară. În acest domeniu nu este lipsă de locuri de muncă. Efectul imediat creat este acela că firmele mici, locale, de IT rămân fără forță de muncă.
  • prin urmărirea doar a unui singur indicator în procesul de cheltuire a acestor bani, și anume numărul de locuri de muncă create pe o perioadă determinată, statul nu urmărește deloc crearea unei culturi antreprenoriale în rândul celor ce se specializează în acest sector al IT-ului.
  • majoritatea IMM-urile locale nu beneficiază de rezultatele presupuse ale producției de servicii IT dezvoltate cu acești bani, clienții marilor corporații multinaționale sunt în mare măsură tot corporațiile, dar din alte sectoare de activitate economică.

TransilvaniaCLOUD, care are ca obiectiv principal dezvoltarea culturii utilizării CLOUD COMPUTINGULUI în rândul IMM-urilor locale prin utilizarea de resurse locale (firme producătoare de soluții software locale), nu poate aprecia ca util comunităților locale și dezvoltării durabile a acestora, modul în care se alocă ajutorul de stat în IT.

1http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-17604022-guvernul-aprobat-2014-ajutoare-stat-67-27-milioane-euro-pentru-11-firme-care-promis-vor-crea-aproape-3000-locuri-munca-printre-castigatori-numara-vodafone-emag-teamnet-firma-fondata-sebastian-ghita.htm